Spotřební koš a nové trendy ve školním stravování

Druh
Popis

autor Pavel Ludvík, který otiskl časopis Poradce ředitelky mateřské školy : aktuální informace a praktické rady pro řízení mateřské školy, roč. 10, č. 10 (červen 2021) (2020/2021), s. 22-25.

Podle platné legislativy se příprava jídel ve školách musí řídit tzv. spotřebním košem (výživové normy a způsoby jejich výpočtu). Spotřební koš vznikl před 25 lety a dosud byl velmi málo upravován. Autor článku se zamýšlí nad tím, zda je spotřební koš potřebný nebo zbytečný a proč existuje. Uvádí právní předpisy, kterým podléhá, a seznamuje s výživovými normami a potravinovými skupinami. Důvodem, proč jídelna nedokáže plnit výživové normy, může být nízký finanční normativ. Rodiče platí méně než polovinu nákladů na školní stravu.